Dokumentaarinen hääkuvaus – mistä on kyse?

Hääpäivä koostuu lukuisista kauniista hetkistä ja tapahtumista. Siksi suosittelenkin häiden valokuvaamista dokumentaarisesti. Dokumentaarisella hääkuvauksella tarkoitetaan koko hääpäivän ikuistamista alkaen aamun valmistautumisesta aina illan pikkutunneille asti. Päivän aikana voi tapahtua yllättäviäkin asioita ja hetkiä, joiden muistaminen vuosien päästä voi olla vaikeata ilman valokuvia. Nämä hetket tallentuu luonnollisina, sillä ammattitaitoinen häävalokuvaaja on sekä nopea että huomaamaton ja osaa usein olla juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämän oppii vain tekemällä ja ammattimaisesti kuvaavalla häävalokuvaajalla on takana kymmeniä tai jopa satoja häitä, joiden myötä kokemus on karttunut. Olen itse toiminut häävalokuvaajana vuodesta 2012 asti ja minulla on kokemusta jo yli sadasta hääkuvauksesta. Hääjuhlat ovat hääparille täysin uutta ja täynnä odottamattomia yllätyksiä. Kokemuksen myötä olen oppinut ennakoimaan jopa yllättäviäkin tilanteita.

 

Aamun valmistelut

Hääkuvaus alkaa aamusta, kun morsian ja sulhanen valmistautuvat hääpäivään. Kuvauspaikkana on yleensä hääparin koti tai kampaamo. Monasti kuvauspaikkoja on useita, jos hääpari haluaa perinteisesti nähdä toisensa ensimmäisen kerran vasta alttarilla. Tällöin liikun sekä morsiamen että sulhasen välillä taltioimassa molempien valmistautumista.  Valmistelun aikana kuvaan tilanteiden ja tapahtumien lisäksi myös yksityiskohtia esimerkiksi puvusta, kengistä, kalvosinnapeista, hääkimpusta ja sormuksista.

sormuskuva timanttisormus

 

Hääpotretit

hääpotretti peltomaisemassa etelä-pohjanmaalla

Hääpotretit otetaan usein pari tuntia ennen vihkimistä yhteisesti sovitussa paikassa. Kuvaukseen kannattaa varata noin tunti huomioiden myös siirtymiseen käytetty aika. Kuvauspaikan miljööllä haetaan yleensä jotain tekijää, joka on hääparille tärkeätä. Esimerkiksi merta rakastava hääpari voidaan ikuistaa mereisessä maisemassa rantakalliolla tai hiekkarannalla. Urheilullinen hääpari voidaan kuvata jopa juoksuradalla. Näistä sovitaan etukäteen häätapaamisen yhteydessä. Tässä jälleen kokemuksella on valttia. Tunnen valtavasti erilaisia kuvauspaikkoja ja omaan silmää löytää uusia upeita paikkoja myös minulle tuntemattomassa paikassa.

Hääpari voi usein jännittää potrettien ottamista siinä pelossa, ettei osaisi poseerata kameralle. Älä huoli, sillä kokeneena ammattivalokuvaajana osaan neuvoa, mitkä asennot näyttävät juuri teille parhaimmalta. Maustan koko kuvaussessiota vielä rennolla ja mauttomalla huumorilla.

 

Vihkiminen

hääkuvaus hanko vihkitilaisuus meren rannalla hääparin suudelma

Vihkitilaisuus on kaunis ja täynnä tunteita herkistäviä hetkiä. Näiden hetkien taltioimisen hoidan hiljaa taustalta. Tässä on hyvä muistaa, että hääpari on suurimman osan ajasta selin häävieraille, joten heiltä jäisi moni hetki näkemättä ilman valpasta häävalokuvaajaa. Tilaisuuden päätteeksi hääpari poistuu paikalta näyttävästi ja lähden joko heidän mukaansa samalla kyydillä tai seuraan perästä omalla kulkuneuvollani. Yleensä myös tässä vaiheessa on mahdollista käydä ottamassa vielä jokunen hääpotretti.

 

Hääjuhla

Suurin jännitys on takana ja nyt onkin aika juhlia! Juhlapaikalla on paljon kuvattavaa. Dokumentoin kaikkea, mitä ympärilläni tapahtuu. Kuvaan tilanteita, häävieraita, yksityiskohtia ja yleisesti koko tilaisuutta kuin kärpänen seinällä. Kuulen usein jälkikäteen, että olin yllättävän huomaamaton siihen nähden kuinka läheltä olin tilanteet taltioinut.

Hääjuhlien aikana on mahdollista kuvata myös virallisempia (ja epävirallisempia) ryhmäkuvia perheiden ja ystävien kanssa. Mikäli aikataulujen puitteissa on mahdollista, käymme yleensä ottamassa vielä jokusen hääpotretin ilta-auringon aikaan, jolloin valo on parhaimmillaan.

dokumentaarinen hääkuvaus kaasot

morsian tanssii

sulhanen air guitar

Oletko vailla häävalokuvaajaa? Ota minuun yhteyttä TÄÄLTÄ.